آرشیو اردیبهشت ماه 1403

کلی اطلاعات مفید در رابطه با سلول های بنیادی بهتون میدم

چهارشنبه ۱۴ شهریور ۰۳

دکتر سعید کاظمی آشتیانی که بود؟

۵ بازديد
سعید کاظمی آشتیانی (۱ فروردین ۱۳۴۰ – ۱۴ دی ۱۳۸۴) جنین‌شناس ایرانی، بنیانگذار و رئیس سابق پژوهشگاه رویان و جهاد دانشگاهی دانشگاه علوم پزشکی ایران بود. وی دانش‌آموخته دکتری ژنتیک از دانشگاه تربیت مدرس بود، که پس از تشکیل پژوهشکده رویان، در رشد طب تولید مثل، فناوری سلول‌های بنیادی و همانند سازی در ایران نقش بسزایی داشت. از آشتیانی در سال ۱۳۸۳ در مراسم چهره‌های ماندگار جمهوری اسلامی تقدیر شد.


تجهیزات مورد نیاز کشت سلول

۴ بازديد

در این بخش به نحوه جداسازی سلول‌ها از بافت‌های مختلف، نحوه کشت سلول در فلاسک و پلیت، تعویض محیط، پاساژ دادن سلول‌ها، شمارش سلول و انواع رنگ آمیزی ها مانند تریپان بلو و … می پردازیم، با ما همراه باشید.

کشت سلولی در مطالعات چرخه رشد سلولی، روش های کنترل رشد سلول های سرطانی ،تعدیل بیان ژن ها، تکوین جانوران ،تولید حیوانات تراریخته، تولید واکسن های ویروسی و تولید آنتی بادی و مهندسی بافت کاربرد دارد.

روش استخراج سلول بنیادی از مغز استخوان

۷ بازديد

سلول های بنیادی، سلول های اولیه و نابالغی هستند که هنوز تخصص یافته نشده اند. اما می توانند تقسیم شده و برای یک بافت مشخص، تخصصی شوند. این سلول ها در مغز استخوان ساخته می شوند و بافتی نرم و اسفنجی از چربی هستند که در مرکز بسیاری از استخوان های بدن مانند استخوان‌های لگن و ران یافت می شوند. این سلول های بنیادی به انواع سلول های خونی شامل گلبول های قرمز (حمل اکسیژن)، گلبول های سفید (بخشی از سیستم ایمنی و مبارزه با عفونت ها) و پلاکت (ایجاد لخته و جلوگیری از خونریزی) تبدیل می شوند.

ممکن است پیوند سلول های بنیادی یا مغز استخوان به عنوان بخشی از درمان سرطان ها از جمله لنفوم (سرطان سیستم لنفاوی)، لوسمی (سرطانی که در گلبول های سفید سیستم ایمنی ایجاد می شود)، میلوما (سرطانی که در گلبول های سفید خون به نام سلول های پلاسما ایجاد می شود) و سایر بیماری های خونی استفاده گردد.

روند ذخیرهٔ سلول‌های بنیادی از اتاق زایمان تا بانک خون بند ناف

۹ بازديد
خون بندناف، خونی است که بعد از به دنیا آمدن نوزاد در بند نافی که از ریشهٔ ناف کودکتان بریده و جدا شده است باقی می‌ماند و همراه آن دور ریخته می‌شود. این خون علاوه بر سلول‌های خونی، حاوی سلول‌های بنیادی خون‌ساز است. ویژگی مهم سلول‌های خونی بند ناف، نبود تکامل یا تکامل یدا نکردن سلول‌های خونی از جمله لنفوسیت‌های آن است که در نتیجه احتمال بیشتری برای ایجاد پیوند بین این نوع سلول‌ها در مقایسه با پیوندهای مغز استخوان وجود دارد.

 

بیماری‌های قابل درمان با سلول‌های بنیادی

۹ بازديد

از سلول‌ بنیادی بالغ برای جایگزینی سلول‌های بنیادی آسیب‌دیده یا غیر طبیعی مغز استخوان استفاده می‌کنند. این نوع سلول‌ها در درمان بیماری‌هایی به‌شرح زیر هم کاربرد دارند:

بهبود چروک و جوانسازی پوست با سلولهای بنیادی

۹ بازديد
سلول بنیادی مادر تمام سلول‌ها است و توانایی تبدیل به تمام سلول‌های بدن را دارد. این سلول‌ها توانایی خود نوسازی (Self Renewing) و تمایز (Differentiating) به انواع سلول‌ها از جمله سلول‌های خونی، قلبی، عصبی و غضروفی را دارند. همچنین در بازسازی و ترمیم بافت‌های مختلف بدن بدنبال آسیب و جراحت موثر بوده و می‌توانند به درون بافت‌های آسیب دیده‌ای که بخش عمده سلول‌های آنها از بین رفته است، پیوند زده‌شوند و جایگزین سلول‌های آسیب دیده شده و به ترمیم و رفع نقص در آن بافت بپردازند. سلول های فیبروبلاست نقش مهمی در حفظ داربست بافت پیوندی دارند و عملکرد اصلی آنها تولید پروتئین کلاژن می ‌باشد.